در جریان این پرونده که مطبوعات ترکیه از آن به عنوان “بزرگترین فساد مالی تاریخ ترکیه” یاد می کنند، بسیاری از افراد صاحب نفوذ در کشور بازداشت شدند.
در میان بازداشت شدگان پسران سه وزیر ترک، همچنین مصطفی دمیر، شهردار منطقه فاتح استانبول و عضو حزب حاکم عدالت و توسعه به همراه سلیمان ارسلان، رئیس بانک دولتی هالک بانک و البته رضا ضراب تاجر ایرانی به چشم میخورد.
اتهام این افراد نقل و انتقالات غیرقانونی به ارزش ۸۷ میلیارد یورو و قاچاق طلا برای دور زدن تحریمهای ایران بوده است.
رضا ضراب کیست؟
رضا ضراب در سال ۱۳۶۲ در خانواده ای ثروتمند در تبریز متولد شد. او از همان جوانی وارد فعالیت های اقتصادی شد و در حوزه های تجارت نفت و طلا متبحر شد.
ضراب، همسر ابرو گوندش است. وی یکی از سرشناس ترین و محبوبترین خواننده های ترکیه است.
آن دو در سال ۲۰۱۰ با یکدیگر ازدواج کردند. ابرو گوندش متولد سال ۱۳۵۳ در استانبول است. آنها اکنون صاحب نوزاد دختری به نام “آلارا” هستند.
ازدواج آنها برای ماهها در کانون توجه برنامه های کافه ای (ماغازین) ترکیه قرار داشت.
گفته می شود اعضای خانواده ضراب در کارهای کلان تجاری و صنعتی فعال هستند.
برخی از رسانه های ترک خبر می دهند که این خانواده در حال حاضر مالک یک شرکت تجاری بزرگ با عنوان کارخانه کشتی سازی رویال در استانبول است.
از رشوه و قاچاق پول تا تحویل طلا به بابک زنجانی
رضا ضراب پس از بازداشت از سوی واحد جرایم سازمانیافته پلیس ترکیه، با اتهاماتی از قبیل پولشویی، نقل و انتقال غیرقانونی مقادیر زیادی پول، قاچاق شمش طلا، تهیه مدارک جعلی و ارتشاء مواجه است.
تودی زمان در این رابطه نوشت: سه شرکت صوری در ترکیه که تحت مالکیت رضا ضراب هستند، طی سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۲ حدود ۸۷ میلیارد یورو نقل و انتقالات غیرقانونی از کشورهای مختلف انجام دادهاند که ۴۰ درصد این مبلغ، پولی است که به صورت غیر قانونی و با همکاری بانک ملت ایران از کشور خارج کردهاند.
ضراب همچنین با پرداخت رشوه به فرزندان مقامات بلندپایه ترکیه، چندین تبعه خارجی را به تابعیت ترکیه درآورده است. خود وی نیز تابعیت ترکیه را گرفته است.
در یکی از پرونده هایی که اخیرا روزنامه حریت ترکیه در مورد آن نوشته، رضا ضراب با هولدینگ سورینت متعلق به بابک زنجانی ارتباط داده شده است.
در ژانویه ۲۰۱۳ در فرودگاه آتاترک ترکیه ۱/۵ تن محموله طلا در هواپیمایی کشف شد که دو سوم این محموله قرار بوده تحویل شرکت سورینت هلدینگ در ایران شود.
این محموله بدون هیچ سندی و با پرداخت ۱/۵ میلیون دلار رشوه به برخی افراد سیاسی در ترکیه ۱۸ ژانویه راهی دوبی شد.
در پشت پرده چه می گذرد؟
پرونده رسوایی فساد مالی مرتبط با دولت ترکیه روز به روز ابعاد گسترده تری پیدا می کند.
در پی اقدام دستگاه قضایی ترکیه علیه نزدیکان حزب حاکم عدالت و توسعه، دولت نیز به چند ضد حمله روی آورد و رئیس پلیس استانبول را هم برکنار کرد.
حسین چاپکین رئیس برکنار شده پلیس استانبول گفت من کارمند دولت هستم و به همین سبب ممکن است هر لحظه از سمتم برکنار شوم یا درسمت خود ابقاء شوم. من تلاش کردم مدت چهار سال و نیم در خدمت کشورم باشم اما امروز باید به ستاد کل پلیس در آنکارا باز گردم.
زورآزمایی کنونی بین دستگاه قضایی ترکیه با قوه مجریه، از جنگی پنهان بین جریان اسلامگرای موسوم به «خدمت» وابسته به فتح الله گولن و حزب عدالت و توسعه حکایت دارد.
گولن که مدتها به حزب حاکم نزدیک بود، به تدریج از دولت فاصله گرفت. فتح الله گولن انحرافات استبدادی رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه را محکوم کرده است.
اتحادیه اروپا از مسئولان ترکیه خواست به شیوه ای بی طرفانه به تحقیقات درباره عاملان اختلاس بپردازند.
منتقدان دولت رجب طیب اردوغان می گویند او از این فرصت استفاده کرده تا رقبای خود را حذف کند.
نظرات شما عزیزان:
|